Reklama
 
Blog | Ester Kaplánková

Jak mě stát připravil o dítě

Vždycky jsem věděla, že budu mít tři děti nebo alespoň dvě. Nebyl to plán, vize nebo jakési přání. Bylo to něco, s čím jsem naprosto samozřejmě počítala. V současné době uvažuji o jednom.

Od nového roku vláda zavedla porodné nejen na první, ale i druhé dítě. Na první dítě je v současné době částka porodného 13000 Kč, nově na další děti má být 10000 Kč. Bohužel jsem našla různé zdroje o tom, zda se jedná o zavedení porodného na druhé dítě nebo i na třetí. Paní ministryně říká, že když se dítě narodí, jedná se o poměrně nákladnou záležitost a právě proto má být zavedeno. Sama paní ministryně přiznává, že porodné není motivací pro založení rodiny. Ptám se, proč tedy porodné na další děti vůbec zavádět? A má-li to skutečně být nástroj k navýšení porodnosti proč jej nezavést pouze na druhé a případně třetí dítě?

 

Marksová – Tominová na ČT24: „Obecně odhadujeme, že nedosáhne asi jedna třetina těch dětí, které budou narozeny druhé nebo třetí v pořadí a dnes na porodné dosáhne asi 20 % dětí. „ Jinými slovy dnes na porodné dosahuje
20 % dětí (pouze prvorozených). Nově na něj dosáhne 66 % druhorozených a třetirozených dětí.

Reklama

 

A teď si to spočítejme na základě údajů Českého statistického úřadu pro rok 2013. Pokud budeme počítat, že tento počet zůstane zachován, získá porodné 20 % prvorozených dětí a 66 % druhorozených.

 

prvorozených v roce 2013: 51092 * 0,20 = 10218 dětí x 13000 Kč = 132,8 mil. Kč

druhorozených v roce 2013: 40078 * 0,66 = 26451 dětí x 10000 Kč = 264,5 mil. Kč

 

(Vysoký rozdíl mezi 20 % a 66 % u prvního a druhého dítěte si vysvětluji zvýšením koeficientu pro výpočet dávky z 2,4 násobku životního minima na jeho 2,7 násobek.) Ze současného státního výdaje 132,8 mil. se rázem stává 397,3 mil. A porodnost se nezvýší. Kde si stát peníze opatří? Z vašich daní! O minimální mzdě paní ministryně práce a sociálních věcí Marksová – Tominová řekla: „Já si myslím, že se všichni ve vládě shodneme na tom, že se musí vyplatit pracovat a nikoliv být závislý na sociálních dávkách.“ /Česká Televize/ V tomto s paní ministryní bez výhrad souhlasím, jen nechápu, proč vláda činí opačně, než paní ministryně říká. Má se vyplatit pracovat a nebýt na sociálních dávkách… Proč stát krade mému manželovi třetinu výplaty na daních a naše peníze rozdává jiným rodinám? Proč si stát vezme 15 % nebo dokonce 21 % z každého nákupu, který udělám (o tankování nemluvně)? Proč mu nenechá více peněz pro jeho rodinu?

 

Od letošního roku je sleva na dani na první dítě 1117 Kč, na druhé 1317 Kč, na třetí a další 1417 Kč. Vyšší daňový odpočet by rodičům přinesl skutečnou chuť pracovat a ne koukat jaké je zrovna porodné.

 

Cestou ke zvyšování porodnosti a životní úrovně rodin není porodné, ale snížení celkové daňové zátěže obyvatelstva. Nejen těch, co děti mají, ale i těch, co je nemají, protože jednou si je jistě pořídí. A lidé chtějí mít děti, jen se bojí, že nebudou mít dost peněz, aby je zabezpečili. Já osobně jsem vždycky věděla, že budu mít tři děti. Nebyl to plán, vize nebo jakési přání. Bylo to něco, s čím jsem naprosto samozřejmě počítala. Máme hypotéku na byt, nebydlím v městském regulovaném nájmu, nejsem příjemce příspěvku na bydlení, přídavku na dítě. Mám hypotéku na malý byt, kde žít ve více lidech než dosud už nebude pohodlné a za jehož vlastnictví mě stát každý rok trestá daní z nemovitosti. Za současných finančních podmínek si neumím představit, že bychom si mohli dovolit koupi většího. Cítím, jak mě tento stát a daňová zátěž dusí. Chtěla jsem mít tři děti. Teď zvažuji druhé anebo možná žádné. Stát mě připravil o dítě.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/296923-marksova-vyssi-minimalni-mzda-ma-motivovat-lidi-k-praci/

 

http://www.czso.cz/csu/2010edicniplan.nsf/t/8F0039EF63/$File/400710a4.pdf

 

http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Mgr-Michaela-Marksova-Tominova-4533/clanek/Co-se-meni-od-ledna-2015-37438

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/296771-dane-2015-treti-sazba-dph-omezeni-pausalu-a-vyssi-slevy-pro-duchodce-i-rodiny/